Skip to content

За Факултетот arrow АГРОЕКОНОМИКА
| Испечати |
ИНСТИТУТ ЗА АГРОЕКОНОМИКА

Институтот се фокусира на едукација и истражување во областа на применетата економија во земјоделството. Институтскиот кадар и студентите работат на широк спектар на теми на макро и микро економско ниво, со примарна грижа - користење на природните ресурси, продуктивност, профитабилност и одржливост на земјоделското производство, индустриска организација на системите на агро-храна, агробизнис менаџмент и маркетинг, финансии, земјоделската политика и руралниот развој. Во прилог на образовната и научна дејност, институтот, исто така учествува во подготовка на националните стратегии и програми за земјоделство и рурален развој, инвестициони програми, бизнис планови и елаборати.

pdf БРОШУРА-ИНСТИТУТ ЗА АГРОЕКОНОМИКА 561.76 Kb

agroekonomika_instit.png


ИНСТИТУТ ЗА АГРОЕКОНОМИКА

 • Катедра за агробизнис
 • Катедра за аграрна политика
 • Катедра за рурален развој
Членови на институтот:
Раководител: Проф. д-р Јован Аждерски

Катедра за агробизнис

Катедра за аграрна политика

Катедра за рурален развој
Лаборанти
 • Верица Николовска, Лаборант, Област: Агроекономика, Е-пошта: Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете

ekonimika.jpg

ИНСТИТУТ ЗА АГРОЕКОНОМИКА


Научна дејност


 • Проучување на агроекономските аспекти од областа на економиката на примарното земјоделско производство, преработки на земјоделски производи и нивниот промет;
 • Проучување на продуктивноста, економичноста и профитабилноста на земјоделското производство во различни услови на стопанисување;
 • Проучување на можностите за развој на одделното производство во Републиката и нивната компатибилност со други земји;
 • Проучување на менаџментот и маркетингот во земјоделството;
 • Аграрната политика и руралниот развој.

 

Меѓународна соработка

Катедрата соработува со повеќе универзитети и катедри. Од нив поблиска соработка остварува со:
 • Земјоделскиот Универзитет од Упсала, во рамките на проект финансиран од шведската агенција за развој (СИДА);
 • Преку Темпус проекти со Универзитетите Хохенхајм, Гринич, Ваенстефан, Сараево, Тирана, Нови Сад, Љубљана, Софија;
 • Kатедрите и институтите за агроекономија во регионот: Белград, Загреб, Нови Сад, Чачак, Софија.

 


Прочитај повеќе...
 

Choose Your Language/Избери јазик

Промотивно видео

Акредитации

Акредитации

Сертификат за акредитација MKC EN ISO/IEC 17025:2018

СЕРТИФИКАТ ЗА АКРЕДИТАЦИЈА БР. ЛТ-о5о, за исполнетост на стандард MKC EN ISO/IEC 17025:2018Анкета

Што мислите за новата страна
 

Еразмус

JAFES '22


jafes_cover_pageweb.jpgopitnopole.png

Корисни линкови

     
   
ukim_logo.gif
 
zemjodeslkiinstitut.jpg
 
studentski_parlament.png
 
app_logo.png
 
zaem_banner.jpg
 
  Адреса
Факултет за земјоделски науки и храна
ул. „16-та Македонска Бригада“ бр.3
П. фах 297
1000 Скопје
УНИВЕРЗИТЕТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ УКИМ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ИНСТИТУТ-СКОПЈЕ СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ AGRICULTURAL POLICY PLUS - APP ЗАЕМ Тел: +389 2 3255100
Факс +389 2 3134310
Интернет адреса: www.fznh.ukim.edu.mk
E-пошта:               contact@fznh.ukim.edu.mk
    СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ      
 ЦИПОЗ