Skip to content

За Факултетот arrow Листа на лаборатории arrow Лабораторија за тутун
Лабораторија за тутун | Испечати |
Постоењето на лабораторијата датира од вселувањето на Факултетот во сегашната зграда (1966/67 година). Лоцирана е на вториот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна во една просторија со површина од 36 м2.

Поважна опрема

 • Термостати;
 • Печка за жарење;
 • Влагомер Кетт Т-22;
 • Варбург апарат.
Анализи

 • Определување на квалитетните својства на тутунско семе (влага, чистота, апсолутна маса, хектолитарска маса, енергија на ’ртење и вкупна ’ртливост);
 • Физички карактеристики на тутунската суровина (водозадржлива способност, содржина на главно ребро, фракциски состав, утврдување на типот и класата на тутун, содржина на примеси од органско, неорганско, природно и вештачко потекло);
 • Определување на органолептичките својства (визуелни и дегустативни карактеристики) на тутунската суровина и тутунските преработки;
 • Мувлосаност на тутунот;
 • Ферментираност на тутунот;
 • Ферментативно кало.

Дејност

Дејноста на лабораторијата за тутун се реализира преку:
 • Научни и апликативни проекти од областа на агротехниката, селекцијата, обработката и фабрикацијата на тутунот;
 • Анализи за тутунската индустрија и државни органи.

Контакт

Проф. д-р Симеон Карајанков (тел. +389 2 3115277 лок. 185)
Доц. д-р Златко Арсов ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете ; Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
 

Choose Your Language/Избери јазик

Промотивно видео

Акредитации

Акредитации
Имаме 2 гости на оваа страница

Анкета

Што мислите за новата страна
 

Еразмус

opitnopole.png

Корисни линкови

     
   
ukim_logo.gif
 
zemjodeslkiinstitut.jpg
 
studentski_parlament.png
 
app_logo.png
 
zaem_banner.jpg
 
  Адреса
Факултет за земјоделски науки и храна
ул. „16-та Македонска Бригада“ бр.3
П. фах 297
1000 Скопје
УНИВЕРЗИТЕТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ УКИМ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ИНСТИТУТ-СКОПЈЕ СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ AGRICULTURAL POLICY PLUS - APP ЗАЕМ Тел: +389 2 3255100
Факс +389 2 3134310
Интернет адреса: www.fznh.ukim.edu.mk
E-пошта:               contact@fznh.ukim.edu.mk
    СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ      
 ЦИПОЗ