Skip to content

За Факултетот arrow Листа на лаборатории arrow Лабораторија за испитување на почви
Лабораторија за испитување на почви | Испечати |
Лабораторијата за испитување на почви постои од 1947 година, односно од основањето на Факултетот. Лоцирана е на првиот кат од Факултетот, а опфаќа просторија со површина од околу 60 м2.

Поважна опрема

 • Муфелна печка;
 • Кјелдал апарат;
 • Пламенфотометар;
 • Сушници;
 • Апарат за дестилација на вода;
 • Аналитичка вага;
 • Спектрофотометар;
 • Центрифуга.



Анализи

 • Физички својства на почвите (хигроскопна влага на почвата, механички состав на почвата, права густина на почвата, привидна густина на почвата, инфилтрација, порозност на почвата, пластичност и индекс на пластичност на почвата, лепливост на почвата).
 • Хемиски својства на почвите (pH на почвен раствор, содржина на карбонати, активно количество калциум карбонат, хумус во почвата, однос на C/N, хидролитичка киселост, сума на атсорбирани бази во безкарбонатни почви, пресметување потребно количество CaCO3 за калцизација, пресметување потребно количество гипс за гипсирање на алкалните почви, лесно достапни форми на фосфор и калиум, вкупно азот во почвата, микро-елементи, определување на вкупните и растворливите форми на тешки метали во почвата, анализа на органски ѓубрива).

Дејност

Дејноста на оваа лабораторија се реализира преку:
 • Научни проекти од областа на педологијата;
 • Анализи за приватниот и општествениот земјоделски сектор.

Контакт

Проф. д-р Јосиф Митрикески (2 3115 277/ 152 Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
Проф. д-р Татјана Миткова (23115 277 /156 Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
Пом. аистент Миле Маркоски (2 3 155 277 /119 Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
 

Choose Your Language/Избери јазик

Промотивно видео

Акредитации

Акредитации

Анкета

Што мислите за новата страна
 

Еразмус

opitnopole.png

Корисни линкови

     
   
ukim_logo.gif
 
zemjodeslkiinstitut.jpg
 
studentski_parlament.png
 
app_logo.png
 
zaem_banner.jpg
 
  Адреса
Факултет за земјоделски науки и храна
ул. „16-та Македонска Бригада“ бр.3
П. фах 297
1000 Скопје
УНИВЕРЗИТЕТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ УКИМ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ИНСТИТУТ-СКОПЈЕ СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ AGRICULTURAL POLICY PLUS - APP ЗАЕМ Тел: +389 2 3255100
Факс +389 2 3134310
Интернет адреса: www.fznh.ukim.edu.mk
E-пошта:               contact@fznh.ukim.edu.mk
    СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ      
 ЦИПОЗ