Skip to content

За Факултетот arrow Листа на лаборатории arrow Анализа на квалитет на житни култури
Анализа на квалитет на житни култури | Испечати |
Лабораторијата е основана во 1999 година, во рамките на проект финансиран од Меѓународната агенција за атомска енергија. Лоцирана е на вториот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна (соба бр. 166) во две простории со вкупна површина од 55м2.


Поважна опрема

 • Infratec™ 1241 анализатор на зрно;
 • Perten Falling Number 1700 алфа-амилизатор;
 • Farinograf Brabender;
 • Sedimat Brabender;
 • Perten Glutomatic System;
 • Pfeuffer HE 60 влагомер;
 • Мелници Брабендер.
Анализи

 • Содржина на протеини, скроб и масло во зрно од пченица, јачмен, јачменов слад, ’рж, овес, ориз, тритикале, пченка, соја, добиточен грашок;
 • Алфа-амилазна активност, седиментациска вредност, влажен и сув глутен и содржина на влажност на брашно од житни култури;
 • Фаринолошки квалитет на тесто;
 • Електрофоретски анализи на резервни протеини на пченица.

Дејност

Дејноста на овие лаборатории се реализира преку:
 • Научни проекти од областа на селекцијата на житни култури;
 • Анализи за млинарската, пекарската и слаткарската индустрија;
 • Анализи за компаниите кои се занимаваат со трговија на семе од житни култури.

Контакт

Проф. д-р Цане Стојковски (тел: +389 2 3115277 лок. 131)
Проф. д-р Соња Ивановска ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
 
Следно >

Меморандум за соработка со Општина Гази Баба

Меморандум за соработка со општина Гази Баба

memoopstina_1.jpg
pdf Меморандум за соработка со општина Гази Баба
Уписи - III Циклус 2018/19

Практична настава за студенти

Практична настава за студенти

pdf МЕМОРАНДУМИ ЗА СОРАБОТКА ЗА СТУДЕНТСКА ПРАКСА 01.07.2018

Опитно поле

opitnopole.png

ЦИПОЗ

 
zaem_banner.jpg

Информатори

picture1.jpg НОВО!!! Најнов информатор!
pdf informator_fznh_2017-2018 20.52 Mb
pdf Informator_2016_2017 12.62 Mb
pdf Informator_2015 12.73 Mb
Информатори за студентите по стара програма - запишани до 2010 година:
pdf Informator2004 2.29 Mb
pdf Informator2007-2008 2.87 Mb
pdf Informator2009-2010 1.92 Mb

Основната литература за соодветен предмет по соодветна студиска година е соджана во документот со име: име на студиска програма ПП.pdf во делот предметни програми за соодветната студиска програма. ЛИНК:  http://www.fznh.ukim.edu.mk/mk/dodiplomski/  

 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје

Анкета

Што мислите за новата страна