Skip to content

За Факултетот arrow Листа на лаборатории arrow Микробиолошка
Микробиолошка | Испечати |
Микробиолошката лабораторија е формирана во 1947 година. Лоцирана е на третиот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна во просториите бр. 213 и 215 со вкупна површина од 65м2. Опремена е со сите неопходни апарати и инструменти за микробиолошки анализи.

Анализи

 • Микробиолошки анализи на почви;
 • Микробиолошки анализи на води;
 • Микробиолошки анализи на примарни земјоделски производи (квалитет и безбедност);
 • Микробиолошки анализи на преработки (квалитет и безбедност);
 • Микробиолошки анализи на суровини за добиточна храна и подготвена добиточна храна (квалитет и безбедност);
 • Одредување антимикробно дејство на различни материи;
 • Квалитет на стартер-култури.
Сите наведени анализи се изведуваат според постоечките закони и подзаконски акти на Република Македонија, како и според сите меѓународно признаени методи за секоја наведена анализа.Дејност

 • Научни и апликативни проекти од областа на квалитетот и безбедноста на храната и добиточната храна;
 • Научни проекти за улогата на микроорганизмите во деконтаминација на почвата;
 • Научни и апликативни проекти за добивање и испитување на стартер-културите за различни видови производи;
 • Анализи за прехранбената индустрија;
 • Контрола на квалитетот и супер анализи на прехранбената индустрија (месни, млечни, пекарски и кондиторски производи, производи од индустријата за овошје и зеленчук, индустријата за производство на вино и алкохолни пијалаци и за производство на вода во шишиња).
Контакт

Проф. д-р Југослав Зибероски (тел: +389 2 3115277 лок. 122) ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
Проф. д-р Владимир Какуринов (тел: +389 2 3115277 лок. 123) ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
Дипл. зем. инж. Билјана Петрова (тел: +389 2 3115277 лок. 188) ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
Лаб. Марија Ѓоргоска (тел: +389 2 3115277 лок. 310) ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )
 
< Претходно

Меморандум за соработка со Општина Гази Баба

Меморандум за соработка со општина Гази Баба

memoopstina_1.jpg
pdf Меморандум за соработка со општина Гази Баба
Уписи - III Циклус 2018/19

Практична настава за студенти

Практична настава за студенти

pdf МЕМОРАНДУМИ ЗА СОРАБОТКА ЗА СТУДЕНТСКА ПРАКСА 01.07.2018

Опитно поле

opitnopole.png

ЦИПОЗ

 
zaem_banner.jpg

Информатори

picture1.jpg НОВО!!! Најнов информатор!
pdf informator_fznh_2017-2018 20.52 Mb
pdf Informator_2016_2017 12.62 Mb
pdf Informator_2015 12.73 Mb
Информатори за студентите по стара програма - запишани до 2010 година:
pdf Informator2004 2.29 Mb
pdf Informator2007-2008 2.87 Mb
pdf Informator2009-2010 1.92 Mb

Основната литература за соодветен предмет по соодветна студиска година е соджана во документот со име: име на студиска програма ПП.pdf во делот предметни програми за соодветната студиска програма. ЛИНК:  http://www.fznh.ukim.edu.mk/mk/dodiplomski/  

 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
 • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје

Анкета

Што мислите за новата страна