Skip to content

За Факултетот arrow Листа на лаборатории arrow Лабораторија за анализа на добиточна храна
Лабораторија за анализа на добиточна храна | Испечати |
Лабораторијата располага со вкупна површина од 40м2 и е лоцирана на првиот и вториот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна.

Поважна опрема

 • Аналитичка вага;
 • Технички ваги (2);
 • Лабораториски сушници (2);
 • Водено купатило;
 • Муфолни печки (2);
 • Апарат за дестилација на вода;
 • Дигестори (2);
 • Kjeldahl апарат за вкупен азот;
 • Soxllet апарат за масти;
 • Сет за сурово влакно.


Анализи

 • Влага (првобитна и хигроскопна);
 • Суров пепел;
 • Сурови протеини;
 • Сварливи протеини;
 • Амонијачен азот;
 • Сурови масти;
 • Сурово влакно;
 • Испарливи масни киселини;
 • rN;
 • NDF;
 • ADF;
 • Скроб;
 • Шеќери;
 • Уреаза;
 • Калциум;
 • Фосфор;
 • Натриум.
Дејност

 • Анализа и супер анализа на добиточна храна (овластена лабораторија од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на РМ);
 • Контрола на квалитетот на увезената добиточна храна во РМ (ангажирана од Државниот инспекторат за земјоделство);
 • Анализи на крмите од сточарските фарми и фабриките за добиточна храна;
 • Анализи за млинарската, пекарската и слаткарската индустрија.
Контакт

Проф. д-р Среќко Ѓорѓиевски
Тел: + 389 23 115 277 / локал: 260
Факс:+ 389 23 134 310
Мобилен тел: +389 70 252 672
Е-маил: Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете
 

Choose Your Language/Избери јазик

Промотивно видео

Акредитации

Акредитации

Анкета

Што мислите за новата страна
 

Еразмус

opitnopole.png

Корисни линкови

     
   
ukim_logo.gif
 
zemjodeslkiinstitut.jpg
 
studentski_parlament.png
 
app_logo.png
 
zaem_banner.jpg
 
  Адреса
Факултет за земјоделски науки и храна
ул. „16-та Македонска Бригада“ бр.3
П. фах 297
1000 Скопје
УНИВЕРЗИТЕТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ УКИМ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ИНСТИТУТ-СКОПЈЕ СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ AGRICULTURAL POLICY PLUS - APP ЗАЕМ Тел: +389 2 3255100
Факс +389 2 3134310
Интернет адреса: www.fznh.ukim.edu.mk
E-пошта:               contact@fznh.ukim.edu.mk
    СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ      
 ЦИПОЗ