Skip to content

За Факултетот arrow Наука и апликација arrow Настани arrow Студенти од ФЗНХ на обука за пчеларство
Студенти од ФЗНХ на обука за пчеларство | Испечати |
🐝 Нашите студенти-апсолвенти Владимир Басариќ и Филип Стојановски се избрани да учествуваат на обуката за агротуризам во Словенија (5-15 септември 2022, "Tourism and Agriculture = Agritourism, Tourism Culture and More") каде ќе се запознаат со алтернативите за искористување на потенцијалот на земјоделското производство. Обуката е организирана во рамките на соработката помеѓу ФЗНХ и Универзитетот од Марибор преку која оваа година ќе бидат обучени 9 наши студенти. Владимир и Филип се надеваат дека стакнатите сознанија и искуства од обуката ќе ги применат во развојот на сопствениот пчеларски бизнис и ќе помогнат за промоција на апитуризмот во Македонија.

🐝 Во текот на летниот период нашата студентка Магдалена Јовановска (3-та година Анималнa биотехнологија) присуствуваше на неколкудневната обука за инструментално осеменување на пчелни матици, организирана во соработка со Институтот за пчеларство од Пулави во Полска (BeeConSel). Магдалена, заедно со уште 8 студенти и пчелари од Хрватска, Словенија и Македонија имаше можност се запознае и практично да ја примени техниката на инструментално осеменување како едно од решенијата за контролирано спарување на медоносните пчели. Покрај оваа обука, во рамките на споменатиот BeeConSel проект, од 24 јуни до 21 јули, Магдалена престојуваше на студентска пракса во Осло за совладување на техниките за производство на пчелни матици.

#facultyofagriculturalsciencesandfood
#internationalcooperation
#BeeConSel
2.jpg
1.jpg
 
< Претходно   Следно >

Choose Your Language/Избери јазик

Акредитации

Акредитации
Имаме 1 гости(н) на оваа страница

Анкета

Што мислите за новата страна
 

Корисни линкови

     
   
ukim_logo.gif
 
zemjodeslkiinstitut.jpg
 
studentski_parlament.png
 
app_logo.png
 
zaem_banner.jpg
 
  Адреса
Факултет за земјоделски науки и храна
ул. „16-та Македонска Бригада“ бр.3
П. фах 297
1000 Скопје
УНИВЕРЗИТЕТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ УКИМ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ИНСТИТУТ-СКОПЈЕ СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ AGRICULTURAL POLICY PLUS - APP ЗАЕМ Тел: +389 2 3255100
Факс +389 2 3134310
Интернет адреса: www.fznh.ukim.edu.mk
E-пошта:               contact@fznh.ukim.edu.mk
    СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ      
 ЦИПОЗ