| 
					Processing of agricultural products of animal origin1									 | 
								
					
						| Print |
				 | 
							
			
			
		
				
			| 
				 
СТУДИСКА ПРОГРАМА: ПРЕРАБОТКИ
НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО
 
втор циклус на студии 
 
ЕДНОГОДИШНИ СТУДИИ 
 
 
 
 
 
I ГОДИНА
 
	
		
			| 
			 
			БР.
			 
			 | 
			
			 
			ПРЕДМЕТ
			 
			 | 
			
			 
			НАСТАВНИК
			 
			 | 
			
			 
			ФОНД
			НА ЧАСОВИ
			 
			 | 
			
			 
			ЕКТС
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			I
			СЕМЕСТАР
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			ЗАДОЛЖИТЕЛНИ
			ПРЕДМЕТИ
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			1
			 
			 | 
			
			 
			Л
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			2
			 
			 | 
			
			 
			И
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			3
			 
			 | 
			
			 
			С
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			4
			 
			 | 
			
			 
			Т
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			А  - 1
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (студентот
			избира 3 предмети во рамките на модулите: МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ, МЕСО
			И ПРЕРАБОТКИ ОД МЕСО, НУТРИЦИОНИЗАМ И КОНТРОЛА И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО
			ПОТЕКЛО ) 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			1
			 
			 | 
			
			 
			 Л
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			2
			 
			 | 
			
			 
			 И
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			3
			 
			 | 
			
			 
			 С
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			6
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 Т
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 А – 2
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			ВКУПНО
			 
			 | 
			
			 
			420
			 
			 | 
			
			 
			40
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			II
			СЕМЕСТАР
			 
			 | 
			
			 
			ФОНД НА ЧАСОВИ
			 
			 | 
			
			 
			ЕКТС
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			1
			 
			 | 
			
			 
			ИЗРАБОТКА
			НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			20
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			ВКУПНО
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
		 
		
			 | 
			 | 
			 | 
			 | 
			 | 
			 | 
		 
	
 
 
 
 
 
	
		
			 
			
			
			ЛИСТА 1. (задолжителни предмети)
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			ПРЕДМЕТ
			 
			 | 
			
			 
			НАСТАВНИК
			 
			 | 
			
			 
			ФОНД НА ЧАСОВИ
			 
			 | 
			
			 
			ЕКТС
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 БИОХЕМИЈА НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ  - 
			ОДБРАНИ  ПОГЛАВЈА
			 
			 | 
			
			 
			Доц д-р Благица
			Димитриевска 
			 
			
			Проф д-р Зоран
			Поповски
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			БИОМЕТРИJА
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Сретен
			Андонов
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			МИКРОБИОЛОГИЈА
			НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ  – ОДБРАНИ
			ПОГЛАВЈА
			 
			 | 
			
			 
			Проф д-р
			Владимир Какуринов
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			МЕТОДИ НА
			ИСТРАЖУВАЊЕ
			 
			 | 
			
			 
			Проф д-р Владо
			Вуковиќ
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			5
			 
			 | 
		 
	
 
 
 
 
 
	
		
			 
			
			
			ЛИСТА 2. (изборни
			предмети)
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			ПРЕДМЕТ
			 
			 | 
			
			 
			НАСТАВНИК
			 
			 | 
			
			 
			ФОНД НА ЧАСОВИ
			 
			 | 
			
			 
			ЕКТС
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			ХЕМИЈА И ФИЗИКА НА МЛЕКО 1
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Соња
			Србиновска
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ ВО МЛЕЧНА ИНДУСТРИЈА 1
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Соња
			Србиновска
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			ПРОБИОТИЦИ И ФУНКЦИОНАЛНИ ОСОБИНИ НА МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ 1
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Соња
			Србиновска
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			6
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			СТРУКТУРА И ОСОБИНИ НА МЕСО 2
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Златко
			Пејковски
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ ВО ИНДУСТРИЈА ЗА МЕСО 2
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Златко
			Пејковски
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			ТЕХНОЛОГИЈА НА ГОТОВИ ЈАДЕЊА 2
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Златко
			Пејковски
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			6
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			НУТРИТИВНА БИОХЕМИЈА 3
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф д-р Зоран
			Поповски
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			ПРИМЕНЕТА
			ДИЕТЕТИКА 3
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф. д-р Среќко
			Ѓорѓиевски
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			НУТРИТИВНИ  РИЗИЦИ 3
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Проф. д-р
			Методија Трајчев
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			6
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО 4
			 
			 | 
			
			 
			Проф д-р Соња
			Србиновска
			 
			
			Проф. д-р
			Методија Трајчев
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			КОНТРОЛА И
			ПРОПИСИ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО 4
			 
			 | 
			
			 
			Проф д-р Соња
			Србиновска
			 
			
			Проф. д-р
			Методија Трајчев
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			7
			 
			 | 
		 
		
			| 
			 
			 
			 
			
			МОЛЕКУЛАРНИ
			МЕТОДИ ЗА КОНТРОЛА НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ 4
			 
			 | 
			
			 
			 
			 
			
			Доц д-р Благица
			Димитриевска 
			 
			 | 
			
			 
			60
			 
			 | 
			
			 
			6
			 
			 | 
		 
	
 
 
 
СУПЕРСКРИПТИТЕ  1,2,,3 И 4  СЕ ОДНЕСУВААТ НА СООДВЕТНА ГРУПА НА
ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ ВО РАМКИТЕ НА МОДУЛИТЕ: 
 
1-     
МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРЕРАБОТКИ, - координатор Проф д-р Соња Србиновска 
 
2-     
МЕСО И ПРЕРАБОТКИ ОД МЕСО, - координатор Проф д-р Златко Пејковски
 
3-      
НУТРИЦИОНИЗАМ - координатор Проф д-р Среќко Георгиевски и
 
4-      
КОНТРОЛА И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО, - координатор Проф д-р
Методија Трајчев 
 
КРЕИРАНИ ВО СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС  НА СТУДИИ ПО ПРЕРАБОТКИ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ
ПРОИЗВОДИ ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО
 
 
 
- СТУДЕНТИТЕ ИЗБИРААТ ГРУПА ОД 3 ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (СО ИСТ СУПЕРСКРИПТ) ВО
РАМКИТЕ НА МОДУЛИТЕ И ТОА ДВА ОД ПОНУДЕНИТЕ ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ СО 7 КРЕДИТИ И
ЕДЕН ОД ПОНУДЕНИТЕ ПРЕДМЕТИ СО 6 КРЕДИТИ
 
 
 
 
 
 
 
	
		
			| 
			 
			Processing of agricultural products of animal originated
			 
			 | 
		 
	
 
 
 
	
		
			| 
			 
			 
			 
			
			CURRICULUM: Processing of agricultural products
			of animal origin
			 
			
			SECOND CYCLE
			 
			
			Perennials Studies
			 
			
			 
			 
			
			 
			 
			
			I YEAR
			 
			
				
					
						| 
						 
						NO.
						 
						 | 
						
						 
						SUBJECT
						 
						 | 
						
						 
						TEACHER
						 
						 | 
						
						 
						No. of classes
						 
						 | 
						
						 
						ECTS
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						I SEMESTER
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						Required Courses
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						1
						 
						 | 
						
						 
						L.
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						2
						 
						 | 
						
						 
						And
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						3
						 
						 | 
						
						 
						S
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						4
						 
						 | 
						
						 
						T
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						A  -
						1
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						ELECTIVE COURSES (student selects three courses within modules: milk and dairy
						products, meat and meat products, nutrition and control and safety of food
						of animal origin )
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						1
						 
						 | 
						
						 
						 L.
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						2
						 
						 | 
						
						 
						 And
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						3
						 
						 | 
						
						 
						 S
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						6
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 T
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 A
						- 2
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						TOTAL
						 
						 | 
						
						 
						420
						 
						 | 
						
						 
						40
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						II
						SEMESTER
						 
						 | 
						
						 
						No. of classes
						 
						 | 
						
						 
						ECTS
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						1
						 
						 | 
						
						 
						The
						master thesis
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						20
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						TOTAL
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
					 
					
						 | 
						 | 
						 | 
						 | 
						 | 
						 | 
					 
				
			 
			
			 
			 
			
			 
			 
			
				
					
						 
						
						
						LIST 1 . ( compulsory
						subjects)
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						SUBJECT
						 
						 | 
						
						 
						TEACHER
						 
						 | 
						
						 
						No. of classes
						 
						 | 
						
						 
						ECTS
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 Biochemistry of animal products  -   selected chapters
						 
						 | 
						
						 
						Doc Dr Blagica Dimitrievska
						 
						
						Prof. Zoran Popovski
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						BIOMETRIJA
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof. Sreten Andonov
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						Microbiology
						of animal products   - selected chapters
						 
						 | 
						
						 
						Prof.
						Vladimir Kakurinov
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						RESEARCH
						METHODS
						 
						 | 
						
						 
						Prof. Vlado Vukovic
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						5
						 
						 | 
					 
				
			 
			
			 
			 
			
			 
			 
			
				
					
						 
						
						
						LIST 2 . (Electives)
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						SUBJECT
						 
						 | 
						
						 
						TEACHER
						 
						 | 
						
						 
						No. of classes
						 
						 | 
						
						 
						ECTS
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						Chemistry
						and Physics of milk 1
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof.
						Sonja Srbinovska
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						Technological
						processes in dairy industry 1
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof.
						Sonja Srbinovska
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						Probiotics
						and functional properties of milk and dairy products 1
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof.
						Sonja Srbinovska
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						6
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						STRUCTURE
						AND PROPERTIES OF MEAT 2
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof.
						Zlatko Pejkovska
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						Technological
						processes in Meat 2
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof.
						Zlatko Pejkovska
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						TECHNOLOGY
						heated catering 2
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof.
						Zlatko Pejkovska
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						6
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						Nutritional
						Biochemistry 3
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof.
						Zoran Popovski
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						APPLIED
						dietetics 3
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof. Dr. Srecko Gjorgjievski
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						NUTRITION   RISK 3
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Prof. Dr. Metodija Trajcev
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						6
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						FOOD
						SAFETY of animal origin 4
						 
						 | 
						
						 
						Prof.
						Sonja Srbinovska
						 
						
						Prof. Dr. Metodija Trajcev
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						CONTROL
						AND REGULATIONS of food of animal origin 4
						 
						 | 
						
						 
						Prof.
						Sonja Srbinovska
						 
						
						Prof. Dr. Metodija Trajcev
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						7
						 
						 | 
					 
					
						| 
						 
						 
						 
						
						Molecular
						methods of control of animal products ( 4)
						 
						 | 
						
						 
						 
						 
						
						Doc Dr Blagica Dimitrievska
						 
						 | 
						
						 
						60
						 
						 | 
						
						 
						6
						 
						 | 
					 
				
			 
			
			 
			 
			
			SUPERSKRIPTITE   1.2, 3 and 4   refer to
			the appropriate group of electives within the modules:
			 
			
			1 -      Milk and milk processing - Coordinator
			Prof. Sonja Srbinovska
			 
			
			2 -      Meat and meat products - Coordinator
			Prof. Zlatko Pejkovska
			 
			
			3 -        nutrition -
			Coordinator Prof. Srecko Georgievski
			 
			
			4 -        CONTROL AND FOOD
			SAFETY of animal origin - Coordinator Prof. Metodija Trajcev
			 
			
			Created in the second cycle study program   OF STUDIES
			processing of agricultural products of animal origin
			 
			
			 
			 
			
			- Students choose from a group of 3 electives (WITH IST СУПЕРСКРИПТ)
			within the modules and that two of the electives offered 7 LOANS AND one of
			the offered items with 6 credits
			 
			
			 
			 
			 | 
		 
	
 
			 |