Univerzitet Sv Kiril i Metodij vo SkopjeFaculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje
University Ss Cyril and Methodius in Skopje
Faculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje

Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences

ISSN: 2545-4315

Home | About| Indexed in | Editorial Staff | Paper Submission| Links | History | Contact
VOL 66_2015/063

ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА БИОКЛИМАТСКИ КОЕФИЦИЕНТ КАЈ ДОМАТ ПРИ ПРИМЕНА НА РАЗЛИЧНИ ТЕХНИКИ НА НАВОДНУВАЊЕ И ЃУБРЕЊЕ

 

Танасковиќ Вјекослав1, Чукалиев Ордан1, Иљовски Игор
1 Универзитет ”Св. Кирил и Методиј”, Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје, Република Македонија
e
-mail:vjekoslavtanaskovic@yahoo.com

 

Апстракт

Истражувањата беа спроведени во периодот од мај до септември во 2003 и 2004 година, со култура домат, хибрид Optima, одгледуван на отворено на опитните површини близу Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје. Целта на ова истражување беше да се определи биоклиматскиот коефициент (хидрофитотермички коефициент) кај култура домат во услови на Скопско и при примена на различни техники на наводнување и ѓубрење. Пет различни варијанти на наводнување и ѓубрење на домат на отворено беа цел на нашето истражување. Три варијанти беа наводнувани со систем капка по капка и истовремена апликација на хранливи материи преку системот (фертиригација), една варијанта со систем капка по капка и класично ѓубрење и една варијанта со бразди и класично ѓубрење. Според добиените просечни резултати од двете години на истражување, може да заклучи дека најмал просечен биоклиматски коефициент бележат варијантите на 2 (В1) и 4 дена (В2) залевање со систем капка по капка и фертиригација, односно 1,66 и 1,67. Варијаната на шест дена со фертиригација (В3), покажа просечен биоклиматски коефициент од 1,71 или за 2,4 до 3 % поголем коефициент во споредба со В2 и В1, што се должи на подолгиот интервал на залевање. Контролата со капково наводнување и класична апликација на ѓубрето (Ø1) поради режимот на залевање покажа исти вредности како варијантата В2. Варијантата со бразди и класично ѓубрење (Ø2) покажа најголем просечен хидрофитотермички коефициент или 2,15, односно за близу 29% поголем во споредба со Ø1, што се должи на применетата техника на наводнување.

Клучни зборови: капка по капка, наводнување со бразди, фертиригација, класично ѓубрење, домат, биоклиматски коефициент

 

DETERMINATION OF BIOCLIMATIC COEFFICIENT OF TOMATO CROP UNDER DIFERENT IRRIGATION AND FERTILIZITANION TECHNIQUES

Tanaskovik Vjekoslav1, Cukaliev Ordan 1, Iljovski Igor1
1 University St. Cyril and Methodius, Faculty of Agricultural Sciences and Food, Skopje, Macedonia, e-mail: vtanaskovic@zf.ukim.edu.mk

 

Abstract

The experimental trial was conducted with tomato hybrid Optima at open field near by the Faculty of Agricultural Sciences and Food in Skopje, during the period of May to September in 2003 and 2004. The main aim of this investigation was to determinate bioclimatic coefficient of tomato crop in Skopje region under different irrigation and fertilization techniques. Five different treatments of irrigation and fertilization regime of tomato crop were aim of our investigation. The first three treatments were irrigated by drip irrigation and drip fertigation, the treatment four was irrigated with drip irrigation and conventional application of fertilizers and the last one the treatment five was under furrow irrigation and conventional application of fertilizers. From the average results in two years of investigation, it can be concluded that the lowest average bioclimatic coefficient shows treatments В1 and В2 (drip fertigation every 2 and 4 days) or 1,66 and 1,67. As a result of longer irrigation frequencies (drip fertigation every 6 days), bioclimatic coefficient in treatment В3 was 1,71 or 2,4 to 3% higher in comparison with В2 and В1. Тhe control treatment with drip irrigation and conventional application of fertilizers (Ø1) showed same results as treatment В2, which is result of irrigation regime. The effect of irrigation techniques on bioclimatic coefficient is presented by the comparison of the results from the control treatments Ø1 and Ø2 (furrow irrigation and conventional application of fertilizers).  Namely, control treatment Ø2 show the highest hydrophytotermical coefficient or 2,15, which is almost 29% higher value in comparison with Ø1.

Keywords: drip irrigation, furrow irrigation, drip fertigation, traditional application of fertilizers, tomato, bioclimatic coefficient

Languages:

Pages:

 VIEW FULL TEXT (PDF)  << BACK