Univerzitet Sv Kiril i Metodij vo SkopjeFaculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje
University Ss Cyril and Methodius in Skopje
Faculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje

Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences

ISSN: 2545-4315

Home | About| Indexed in | Editorial Staff | Paper Submission| Links | History | Contact
VOL 62_2014/038

МЕТОДИ ЗА ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА АСПАРТАМ ВО ХРАНА


Биљана Петановска – Илиевска, Горан Јанев, Ленче Велкоска-Марковска, Мирјана С. Јанкуловска*
Универзитет Св Кирил и Методиј, Факултет за земјоделски науки и храна, 1000 Скопје, Р. Македонија;
email
bpetan88@yahoo.com


Апстракт

Аспартам (С14Н18N2O5) или метил L- αаспартил - L - фенилаланинат (IUPAC) е нискокалоричен вештачки засладувач којшто се употребува при производство на храна и пијалаци и некои витамински додатоци без шеќер. Идеален е како средство за засладување поради малите концентрации коишто се користат за да се постигне посакуваниот ефект, но за жал многубројни се неговите негативни ефекти врз човековото здравје. И покрај големиот број на студии што укажуваат на штетноста на аспартамот по здравјето на човекот, тој продолжува да се користи. Токму затоа, за заштита на здравјето на потрошувачите од особена важност е контролата на количеството на аспартам во прехранбените производи.

Клучни зборови: аспартам, методи, храна


METHODS FOR DETERMINATION OF ASPARTAME IN FOOD

Biljana Petanovska-Ilievska, Goran Janev, Lence Velkoska - Markovska, Mirjana S. Jankulovska*
Email:bpetanovska@fznh.ukim.edu.mk; bpetan88@yahoo.com
“Ss. Cyril and Methodius” University, Faculty of Agricultural Sciences and food, 1000 Skopje, Republic of Macedonia
email
bpetan88@yahoo.com

Abstract

Aspartame (С14Н18N2O5) with IUPAC name methyl L- α - aspartyl - L - phenylalaninate is a low-calorie artificial sweetener that is used in food production, beverages and some vitamin supplements without sugar. Aspartame is ideal as a non-sugar sweetener, used in small concentrations in order to achieve the desired effect, but unfortunately there are lots of adverse effects on the human health. Despite the large number of studies that indicate the hazard of aspartame for the human health, it’s still used. For these reasons, it is particularly important to control the amount of aspartame in food products in order to achieve consumers health protection.

Key words: aspartame, methods, food

Languages:

Pages:

 VIEW FULL TEXT (PDF)  << BACK