Univerzitet Sv Kiril i Metodij vo SkopjeFaculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje
University Ss Cyril and Methodius in Skopje
Faculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje

Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences

ISSN: 2545-4315

Home | About| Indexed in | Editorial Staff | Paper Submission| Links | History | Contact
VOL 58_2012/014

ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ОРГАНИЗМОТ НА ЧОВЕКОТ И ФАКТОРИ КОИ ВЛИЈААТ НА ПРИСУСТВОТО НА РЕСВЕРАТРОЛ ВО РАЗЛИЧНИ СОРТИ ГРОЗЈЕ И ТИПОВИ ВИНО

Тони Петков


Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје
Насока: Преработка на земјоделски производиe-пошта: tonipetkov@hotmail.com


Апстракт

Ресвератролот претставува многу важна компонента и во најголеми концентрации е застапена во црвеното вино. Долго време се верува во неговиот кардиопротективен ефект а интересот за оваа компонента се зголемува со утврдувањето на нејзиното дејство како хемопревентивен агенс во борбата со ракот на кожа. Застапеноста на ресвератролот во грозјето главно зависи од почвено-климатските услови а неговата содржина во виното од начинот на винификација. Во виното ресвератролот е растворен во етил алкохол и како таков уште повеќе го зголемува своето позитивно делување врз организмот на човекот. Неговата содржина во виното најчесто се определува со помош на HPLC (High pressure liquid chromatography).

Клучни зборови: ресвератрол, кардиопротективен ефект, хемопревентивен агенс, винификација, етил алкохол, HPLC (high pressure liquid chromatography).



IMPACT ON THE HUMAN ORGANISM AND FACTORS THAT INFLUENCE ON THE PRESENCE OF RESVERATROL IN DIFFERENT GRAPE VARIETIES AND TYPE’S OF WINE


Toni Petkov


Faculty of agricultural sciences and food, Skopje Department: Processing of agricultural products
email: tonipetkov@hotmail.com


Abstract

Resveratrol is a very important component and in the highest concentration is found in the red wine. Long time it believes in his cardio protective effect but interest for this component has been renewed in recent years from it identification as a chemo preventive agents for skin cancer. Concentration of resveratrol in grape mainly depends from the soil and climate factors, and in wine from the type of vinification. In wine resveratrol is dissolved in ethyl alcohol and in that form it increases his positive effect on human being. It’s content in wine is usually determined by HPLC (high pressure liquid chromatography).

Key words: resveratrol, cardio prоtective effect, chemo preventive agents, vinification, ethyl alcohol, HPLC.




Languages:

Pages:

 VIEW FULL TEXT (PDF)  << BACK