Skip to content

За Факултетот arrow Ботаника и микробиологија arrow БОТАНИКА И МИКРОБИОЛОГИЈА
БОТАНИКА И МИКРОБИОЛОГИЈА | Испечати |

КАТЕДРА ЗА  БОТАНИКА И МИКРОБИОЛОГИЈА

 

 

БОТАНИКА
 

Научна дејност

 Ботаника

  • Систематика на растенијата;
  • Еколошки карактеристики на плевелната вегетација;
  • Кариолошки, цитолошки, хистолошки и морфолошки испитувања на растенијата.
Лимнолошки испитувања
  •  Сапробност на стагнантни и реофилни води;
  •  Планктонски анализи на езера и акумулации.
Растителна биохемија и молекуларна биологија
  •  Примена на биохемиско-генетски и молекуларни маркери во идентификација и детерминација на растенијатаbotanika.gif

Меѓународна соработка

Регионална соработка со земјите од југоисточна Европа во рамките на:
  • Проектот - SEEDNet за конзервирање и употреба на генетски ресурси од земјоделски култури - финансиран од СИДА;
  • Проектот - Евалуација на природна и мутантна гермплазма на житни култури во југоисточна Европа - финансиран од IAEA.

 

                  

 

МИКРОБИОЛОГИЈА


Научна дејност

МИКРОБИОЛОГИЈА

  • Микробиологија на храната;
  • Безбедност и квалитет на храната;
  • Биотехнологија и примена на методи за производство на микробна храна;
  • Чисти култури микроорганизми во функција на човекот.
Меѓународна соработка

Регионална соработка со сите земји од Балканот и повеќе европски земји, во рамките на:
  • Проекти поврзани со квалитет и безбедност на храна;
  • Проекти поврзани со контаминација и деконтаминација на почва, вода, храна;
  • Проекти поврзани со органско производство во доменот на микробиологијата;
  • Проекти поврзани со компостирање;
  • Проекти поврзани со организирање семејни фарми од областа на печуркарството;
  • Еуропеан Цоммисион, Њорлд банк –IFC, USAID, SIDA, GTZ, REC.
Апликативна дејност
mikrobiologija.gif
  • Микробиолошки анализи за утврдување квалитет и безбедност на храната;
  • Производство на чисти култури за потребите на винарството, млекарството;
  • Микроорганизмите како семеен бизнис;
  • Испитување на водата заради нејзина употреба за храна;
  • Семејни фарми за производство на печурки;
  • Компостирање земјоделски и кујнски отпад.
Патенти и други резултати

Професорите Миладин Мицкоски и Југослав Зибероски се откривачи на:
  • Два вида габи именувани како: Penicillium macedoniense и Aspergillus macedoniense
  • Еден вид бактерија именувана: Beijerinckia macedoniense

Професорот Југослав Зибероски ги создал и патентирал:
  • 3 соја печурки од видот Agaricus bisporus
  • 2 соја од видот Pleurotus ostreatus

Професорите Момчило Бубалов и Владимир Какуринов се откривачи на:
  • Единствена во регионот стартер-култура квасци за производство на вино.

Професорот Владимир Какуринов е прв автор на:
  • Првиот европски Речник на поими и изрази за квалитет и безбедност на храна – “Food Quality and Safety Glossary of Terms“.
 
 

 

          Членови на Катедрата

 
m0853.jpg

Д
-р
Елизабета Мискоска-Милевска

Вонреден професор

Датум на раѓање:  22.3.1975
Наставна дејност:
-Ботаника
 
 

    silvana_manasievska-simic.gif

 
Д-р Силвана Манасиевска-Симиќ


Редовен професор


Датум на раѓање: 20.8.1971
Наставна дејност:
- Ботаника
- Физиологија на растенијата

 

Магистерски труд: Семенски протеински профил и некои морфолошки карактеристики кај доматот (Lycopersicon esculentum Mill). Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје, 2004 г.

Научно поле на интерес:
ботаника, растителна биохемија, молекуларна биологија

Е-маил: miskoska@zf.ukim.edu.mk
 

Магистерски труд: Протеински профил на некои видови пченица Tr. aestivum, Tr.durum, Tr. dicoccum) и нивните морфолошки, биолошки и производни карактеристики. Скопје, 2002.

Докторска дисертација: Полиморфизам на глутенини, глијадини и компоненти на принос кај хибриди пченица од видовите Tr.durum, Tr.aestivum и Tr.dicoccum, Скопје, 2006.

Научно поле на интерес:
Ботаника, физиологија на растенијата, биотехнологија, молекуларна биологија и генетско инженерство кај растенијата

Е-маил: Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете
Img0264.jpg

Дипл. биолог,
Марија Ѓоргоска
 

лаборант
 



 

 
 
     


 

 

 

 

 

Choose Your Language/Избери јазик

Промотивно видео

Акредитации

Акредитации

Сертификат за акредитација MKC EN ISO/IEC 17025:2018

СЕРТИФИКАТ ЗА АКРЕДИТАЦИЈА БР. ЛТ-о5о, за исполнетост на стандард MKC EN ISO/IEC 17025:2018





Анкета

Што мислите за новата страна
 

Корисни линкови

     
   
ukim_logo.gif
 
zemjodeslkiinstitut.jpg
 
studentski_parlament.png
 
app_logo.png
 
zaem_banner.jpg
 
  Адреса
Факултет за земјоделски науки и храна
ул. „16-та Македонска Бригада“ бр.3
П. фах 297
1000 Скопје
УНИВЕРЗИТЕТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ УКИМ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ИНСТИТУТ-СКОПЈЕ СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ AGRICULTURAL POLICY PLUS - APP ЗАЕМ Тел: +389 2 3255100
Факс +389 2 3134310
Интернет адреса: www.fznh.ukim.edu.mk
E-пошта:               contact@fznh.ukim.edu.mk
    СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ      
 ЦИПОЗ