Skip to content

За Факултетот arrow Ботаника и микробиологија arrow БОТАНИКА И МИКРОБИОЛОГИЈА
БОТАНИКА И МИКРОБИОЛОГИЈА

КАТЕДРА ЗА  БОТАНИКА И МИКРОБИОЛОГИЈА

 

 

БОТАНИКА
 

Научна дејност

 Ботаника

  • Систематика на растенијата;
  • Еколошки карактеристики на плевелната вегетација;
  • Кариолошки, цитолошки, хистолошки и морфолошки испитувања на растенијата.
Лимнолошки испитувања
  •  Сапробност на стагнантни и реофилни води;
  •  Планктонски анализи на езера и акумулации.
Растителна биохемија и молекуларна биологија
  •  Примена на биохемиско-генетски и молекуларни маркери во идентификација и детерминација на растенијатаbotanika.gif

Меѓународна соработка

Регионална соработка со земјите од југоисточна Европа во рамките на:
  • Проектот - SEEDNet за конзервирање и употреба на генетски ресурси од земјоделски култури - финансиран од СИДА;
  • Проектот - Евалуација на природна и мутантна гермплазма на житни култури во југоисточна Европа - финансиран од IAEA.

 

                  

 

МИКРОБИОЛОГИЈА


Научна дејност

МИКРОБИОЛОГИЈА

  • Микробиологија на храната;
  • Безбедност и квалитет на храната;
  • Биотехнологија и примена на методи за производство на микробна храна;
  • Чисти култури микроорганизми во функција на човекот.
Меѓународна соработка

Регионална соработка со сите земји од Балканот и повеќе европски земји, во рамките на:
  • Проекти поврзани со квалитет и безбедност на храна;
  • Проекти поврзани со контаминација и деконтаминација на почва, вода, храна;
  • Проекти поврзани со органско производство во доменот на микробиологијата;
  • Проекти поврзани со компостирање;
  • Проекти поврзани со организирање семејни фарми од областа на печуркарството;
  • Еуропеан Цоммисион, Њорлд банк –IFC, USAID, SIDA, GTZ, REC.
Апликативна дејност
mikrobiologija.gif
  • Микробиолошки анализи за утврдување квалитет и безбедност на храната;
  • Производство на чисти култури за потребите на винарството, млекарството;
  • Микроорганизмите како семеен бизнис;
  • Испитување на водата заради нејзина употреба за храна;
  • Семејни фарми за производство на печурки;
  • Компостирање земјоделски и кујнски отпад.
Патенти и други резултати

Професорите Миладин Мицкоски и Југослав Зибероски се откривачи на:
  • Два вида габи именувани како: Penicillium macedoniense и Aspergillus macedoniense
  • Еден вид бактерија именувана: Beijerinckia macedoniense

Професорот Југослав Зибероски ги создал и патентирал:
  • 3 соја печурки од видот Agaricus bisporus
  • 2 соја од видот Pleurotus ostreatus

Професорите Момчило Бубалов и Владимир Какуринов се откривачи на:
  • Единствена во регионот стартер-култура квасци за производство на вино.

Професорот Владимир Какуринов е прв автор на:
  • Првиот европски Речник на поими и изрази за квалитет и безбедност на храна – “Food Quality and Safety Glossary of Terms“.


 

 


 

          Членови на Катедрата

 Img0474.jpg

Д-р Југослав Зибероски

Редовен професор

 

Датум на раѓање:  19.09.1946

Наставна дејност:

- Микробиологија
-Почвена микробиологија
- Микробиологија на почви и
  води

 

  Img0180.jpg

 

Д-р Лефтерија Станковиќ

Вонреден професор



Датум на раѓање:  18.03.1945

Наставна дејност:

-Ботаника


 

Магистерски труд: Аеробни целулолитички микроорганизми во почвените типови на СРМ. Скопје, 1975.

Докторска дисертација: Влијание на хербицидите врз почвената микрофлора и учество на некои микроорганизми во нивното разградување. Скопје, 1980.

Научно поле на интерес:
Микроорганизми во служба на човекот, микроорганимите како добиточна храна, улога на
микроорганизмите во заштитата на животната средина, микроорганизми за производство на здрава, еколошка, органска храна, микробиолошки испитувања на конзервирана храна



Е-маил
Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете

 

Магистерски труд: Вишите ракови (Малацостраца) од Дојранското Езеро-стематика, екологија и распространетост,
Загреб, 1980.  

Докторска дисертација: Морфолошки, производствени и цитолошки карактеристики на некои сорти тврда пченица- Triticum durum Desf,Скопје,
1999.  

Научно поле на интерес: Ботаника, кариологија, цитологија, хистологија и систематика на растенијата



 

 

 

 

 

Img0442.jpg

 

Д-р Владимир Какуринов

Вонреден професор

 

Датум на раѓање:  3.12.1964

Наставна дејност:

- Технолошка микробиологија

- Микробиологија во сточарството

- Применета микробиологија


 

 

smanasievska.gif

Д-р Силвана Манасиевска-Симиќ

Доцент



Датум на раѓање: 20.8.1971

 Наставна дејност:

- Ботаника

- Физиологија на растенијата

 

Магистерски труд: Состав, динамика и односи на
микрофлората кај кумановското жолто сирење, Скопје, 1977

Докторска дисертација: Состав и динамика на микрофлората кај
биеното сирење, Скопје, 2002

Научно поле на интерес:
Микробиологија, квалитет и безбедност на храна, технолошка и применета микробиологија (ферментации, стартер-култури, биофилмови)

E-
маил: Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете

 

 

Магистерски труд: Протеински профил на некои видови пченица Tr. aestivum, Tr.durum, Tr. dicoccum) и нивните морфолошки, биолошки и производни карактеристики. Скопје, 2002.

Докторска дисертација: Полиморфизам на глутенини, глијадини и компоненти на принос кај хибриди пченица од видовите Tr.durum, Tr.aestivum и Tr.dicoccum, Скопје, 2006.

Научно поле на интерес:
Ботаника, физиологија на растенијата, биотехнологија, молекуларна биологија и генетско инженерство кај растенијата

Е-маил: Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете
 

 

 

 

Img0278.jpg

 


Дипл. зем. инж. Билјана Петрова

Помлад асистент

 
Датум на раѓање: 01.10.1983

Наставна дејност:

- Микробиологија

 

  m0853.jpg

 
м-р Елизабета Мискоска-Милевска

Асистент


Датум на раѓање:  22.3.1975

Наставна дејност:

-Ботаника

 

Научно поле на интерес: микробиологија



E-маил : Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете

 

Магистерски труд: Семенски протеински профил и некои морфолошки карактеристики кај доматот (Lycopersicon esculentum Mill). Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје, 2004 г.

Научно поле на интерес:
ботаника, растителна биохемија, молекуларна биологија

Е-маил: Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете


Img0264.jpg

Дипл. биолог,
Марија Ѓоргоска
 

лаборант
 



 

Img0259.jpg Дипл. земј. инж
Гоце Милевски  


лаборант
 
     


 

 

 

 

 

Choose Your Language

Сертификат за акредитација MKC EN ISO/IEC 17025:2006

СЕРТИФИКАТ ЗА АКРЕДИТАЦИЈА БР. ЛТ-о5о, за исполнетост на стандард MKC EN ISO/IEC 17025:2006, од Институт за акредитација на Република Македонија;
Универзитет „Св. Кирил и Методиј", Скопје, Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје

pdf СЕРТИФИКАТ ЗА АКРЕДИТАЦИЈА БР. ЛТ-о5о 5.61 Mb

pdf ПРИЛОГ КОН СЕРТИФИКАТОТ ЗА АКРЕДИТАЦИЈА НА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА ТЕСТИРАЊЕ 628.09 Kb

Информатори

picture1.jpg НОВО!!! Најнов информатор!
pdf Informator_2016_2017 12.62 Mb
pdf Informator_2015 12.73 Mb
Информатори за студентите по стара програма - запишани до 2010 година:
pdf Informator2004 2.29 Mb
pdf Informator2007-2008 2.87 Mb
pdf Informator2009-2010 1.92 Mb

Основната литература за соодветен предмет по соодветна студиска година е соджана во документот со име: име на студиска програма ПП.pdf во делот предметни програми за соодветната студиска програма. ЛИНК:  http://www.fznh.ukim.edu.mk/mk/dodiplomski/  

  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје
  • Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје

Анкета

Што мислите за новата страна