Лабораторија за биохемија и молекуларна биологија
Лабораторијата располага со вкупна површина од 140м2 и е лоцирана на вториот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна.

Поважна опрема

 • DNA Genetic Analyzer;
 • Real Time PCR;
 • PCR;
 • Спектрофотометар;
 • Сет за електрофореза;
 • G-BOX.
Анализи

 • Молекуларни маркери кај домашни животни и земјоделски култури;
 • Филогентски студии на молекуларно ниво;
 • Анализа на ГМО;
 • Други лабораториски анализи на протеинско и ДНК ниво.
Дејност

 • Научно-истражувачки проекти;
 • Реализација на курсеви во областа на молекуларната биологија и генетското инженерство;
 • Рутински анализи за ДНК маркери;
 • Контрола на присуство на ГМО во храна и добиточна храна;
 • Практични вежби за студенти;
 • Изработка на магистерски и докторски трудови;
 • Популарни предавања и експерименти за средни училишта.
Контакт

Проф. д-р Зоран Т. Поповски
Тел: + 389 23 115 277 / локал: 271
Факс:+ 389 23 134 310
Е-маил: Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете