Лабораторија за анализа на вино и јаки алкохолни пијал
Лабораторијата припаѓа на Катедрата за лозарство и винарство. Лоцирана е на вториот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна во просторија бр.55 со вкупна површина од 40м2. Опремена е со апарати и инструменти за анализа на поважни показатели за хемискиот состав на вино и алкохолни пијалаци.

Анализи

  • Хемиски состав на грозје, вино и алкохолни пијалаци;
  • Органолептичка оцена на грозје, вино и алкохолни пијалаци;
  • Анализа на фенолниот состав на белите и на црвените вина.
Анализите на виното и јаките алкохолни пијалаци се изведуваат според меѓународно признаените методите на OIV (Office International of vine and wine).Дејност

  • Научни проекти од областа на винарството и алкохолните пијалаци;
  • Анализи за винарската индустрија;
  • Контрола на квалитетот и супер анализи на виното и алкохолните пијалаци во надворешно трговскиот промет.
Контакт

Проф. д-р Михаил Петков (тел: +389 2 3115277 лок. 201)
Лаб. Павлина Даскаловска (тел: +389 2 3115277 лок. 203) ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )