Лабораторија за лозарство
Лабораторијата припаѓа на Катедрата за лозарство и винарство. Лоцирана е на вториот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна во просторија бр.58 со вкупна површина од 40м2. Опремена е со апарати и инструменти за анализа на механичкиот состав на грозјето и хемискиот состав на ширата.

Анализи

  • Дескрипциска анализа и идентификација на сортите;
  • Механички состав и својства на гроздот и зрното;
  • Хемиски состав на ширата;
  • Сортна чистота и квалитет на лозов саден материјал.
Анализите се изведуваат според меѓународно признаените методите на OIV (Office International of vine and wine). Дејност

  • Научни проекти од областа на лозарството;
  • Анализи за лозарската индустрија;
  • Контрола на квалитетот и сортноста на лозов репроматеријал и лозов калем.
Контакт

Проф. д-р Звонимир Божиновиќ (тел: +389 2 3115277 лок. 200)
Лаб. Павлина Даскаловска (тел: +389 2 3115277 лок. 203) ( Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете )